Van de predikant Van de predikant


Keuzestress – wie heeft daar tegenwoordig geen last van? We maken nogal wat keuzes op een dag, van welke kleren je aantrekt ’s ochtends, het enorme productassortiment in de supermarkt overdag, tot op welk van de vele televisiekanalen je afstemt in de avond – en dat zijn dan nog maar de relatief onbelangrijke keuzes. Het aantal keuzemogelijkheden is op alle vlakken enorm toegenomen de afgelopen decennia en de beschikbare informatie om je te helpen bij het maken van een keuze, is zo groot geworden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe bepaal je bijvoorbeeld op welke partij je gaat stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart?
Deze maand, waarin de Veertigdagentijd begint, zal het in de kerk vaak gaan over keuzes maken. Op zondag 3 maart – de 1e van de zeven lijdenszondagen – maken we in een gezamenlijke dienst een start met het Paasproject van de kindernevendienst, dat dit jaar als titel heeft: ‘God kiest, God redt… kies jij ook?’. We zullen nadenken over de manier waarop wij onze keuzes maken. Waar baseren wij ons op? Waardoor laten wij ons leiden en beïnvloeden? Wat is ons perspectief?
Die vragen stellen we ons terwijl we uit de  Bijbel verhalen lezen waarin God keuzes maakt. Waar baseert God zich op? Wat is zijn perspectief? We mogen ons laten inspireren door Jezus om verder te kijken dan ons eigen kleine wereldje en bij alles de hemel in het oog te houden.
Ook de manier waarop wij dit jaar invulling geven aan de Veertigdagentijd is een keuze. Laat je je meesleuren door alles wat er in deze tijd op ons afkomt, of kies je ervoor om even stil te staan en je week voor week bewust te worden van de weg die Jezus voor ons is gegaan, de keuzes die Hij voor ons heeft gemaakt? De keuze is aan ons!
Ik wens u en jou een inspirerende Veertigdagentijd toe! Veel kracht en wijsheid wens ik hen toe die in deze periode voor moeilijke keuzes staan en een zware tijd doormaken. Laten we als gemeente elkaar vasthouden in gebed en medeleven.
In verbondenheid,
ds. Rianne de Reus

terug